NEDEN AKÇAOVA Her tüketicinin ilk başta bilmesi gereken şudur ki, doğal peynir sadece süt, doğal peynir mayası ve tuzdan oluşur. Bunların dışında peynire eklenen diğer herşey doğallığın dışındaki kimyasal katkılardır. Bu kimyasal katkılar peynirlerin raf ömrünü uzatmak veya olgunlaşma sürecini kısaltmak gibi sebepler için kullanılır. AKÇAOVA Peynirleri üretildikten sonra sofralara gelmeden önce minumum 6 - 8 ay soğuk hava depolarında peynirin oluşumunu kendi kendine tamamlaması için bekletilirler. Doğal peynirin klasik yöntemle yapılışı bu şekildedir. Bir peynirin hangi şekilde üretildiğini anlamanın yolu çok kolaydır. Paketin üzerinde kültür, peynir kültürü, starter kültürü gibi ifadeler varsa, bu o peynirin klasik yöntemle yapılmış doğal bir ürün olmadığı gösterir. Peynir protein bakımından zengindir, besleyicidir, kalsiyum kaynağıdır. Kalori ve protein değeri bakımından yarım litre süt, 50 gram beyaz peynire eşitir. Peynirde Süt Şekeri (Laktoz) ve Laktik Asit; peynirde laktoz çok düşük konsantrasyonda bulunur. Yok denecek kadar azdır. Çünkü peynir üretimi esnasında peynir altı suyuna geçen laktozdan kalan miktarı da olgunlaşma sırasında laktik aside dönüşmektedir. Bu nedenle olgun peynir diyabetikler ve laktoza karşı alerjisi olanlar için idealdir.